En förtrollad jul i bordeaux

4 min läsning

I den gamla köpmansvillan i Bordeaux pyntas det med inslag från olika ursprung och epoker: kransar, doftljus och hemstöpta ljus. Följ med hem till en samlare som kombinerar unika vintagefynd med designikoner och som alltid sätter magisk julstämning.

text ANNE-CATHERINE SCOFFONI stajling och produktion MARIE-MAUD LEVRON foto CECILE PERRINET-LHERMITTE

Ovanför det stämningsfullt dukade bordet hänger Louis Poulsens taklampa PH5. Väggen är målad i Farrow & Balls nyans Drop cloth.

Efter 14 år i Paris och jobb med jobb inom mode, inredning och livsstil, beslutade sig Virgine Akrich och maken Lucas för att skapa nytt liv i nytt liv i den franska staden Bordeaux, där de nu i tre år har renoverat sin vackra köpmansvilla.

– Det var egentligen inte planerat att vi skulle flytta hit, beslutet togs faktiskt lite slumpartat. ”Varför inte”, tänkte vi, berättar Virgine.

Paret hade nämligen åkt iväg en lördag – på vinst eller förlust – till Bordeaux där de skulle kika på fyra olika hus, utan något specifikt projekt i åtanke.

– Vi vill mest se om vi tyckte om känslan i staden och i vilket område vi i så fall skulle tänka oss att bo i. Det hela slutade med att vi redan på eftermiddagen hade förälskat oss i det här huset och att vi la ett bud måndagen efter.

Den gamla köpmansvillan, med sina typiska drag av klassiska Bordeaux-hus från 1800-talet, charmade paret omedelbart. Inte minst föll de för det vackra glastaket och det unika faktumet att huset, trots sitt centrala läge mitt i staden, hade en liten trädgård. Dessutom låg det nära centralstationen, vilket var ett måste för paret som gör regelbundna resor till huvudstaden.

– Och så var det fasaden – den hade en sådan wow-effekt på oss. De originaldetaljer som fanns kvar var helt perfekta. Här fanns potentialen att skapa en kokong – den ultimata blandningen av ett stadsradhus och en landsbygdsvilla.

NÄR VIRGINE OCH LUCAS TOG över huset var det i välskött skick, även om de tidigare ägarna lämnade vissa projekt oavslutade.

– Vi gjorde en del enklare ingrepp, som att byta elen och så någraVVS-jobb. Men de flesta större saker, som takbyte och drenering, var redan fixat.

Det mesta av målningen gjorde paret själva, men utformandet av den nya planlösningen lämnade de åt arkitekter. De största förändringarna skedde på övervåningen, som delades upp i tre områden, där toalett, ett litet sovrum och ett större badrum med badkar nu samsas. På bot

Denna artikel är publicerad i...

Liknande artiklar

Liknande artiklar