Lotus formula once ronnie peterson 1973 -74 -75

14 min läsning

Säsongerna 1973–75 blev Ronnie Petersons mest framgångsrika år i karriären. Han vann sju av sina tio Grand Prix-segrar med Lotus 72 under VM-åren 1973 och 1974. De efterlängtade pallplatserna kunde ha lett till en mästerskapstitel, men...

Text och Foto: Kenneth Olausson

Ronnie hade just skrivit på ett kontrakt med Lotus och skulle nu jaga livet ur brassen, stallkamraten och regerande världsmästaren Emerson Fittipaldi. Denne insåg att han aldrig skulle vara i stånd att köra ifrån svensken med mindre än att han skulle få handikapp. På den personliga sponsorfronten fick Ronnie behålla stödet från Vick tabletter och träffade dessutom avtal med Polar husvagnar. Chapman ville inte ha alltför många utomstående sponsorer på grund av sitt exklusiva avtal hos John Player.

I Argentina började säsongen i moll och Ronnie tvingades ge upp. Det enda roliga i Buenos Aires var åkturen runt banan i en Dodge hyrbil. Han hyrde en jänkare och sladdade runt slingan några varv för att lära känna sträckan. Ronnie frågade om jag ville åka med några varv, vilket jag givetvis inte tackade nej till. Jag fotograferade under tiden och fick känna på ordentliga G-krafter, men bilderna blev bra. Samtidigt berättade Ronnie torrt om sina sportvagnskrascher här på banan från tidigare år. Vakterna hade sopat banan med kvastar som hade stålborst. Flera förare fick punktering som resultat och Ronnie åkte av två gånger i nära 300 km/h. Torrt och sakligt berättade han om krascherna när vi for runt banan.

Dagarna i Sao Paulo började med feta, blodröda köttbitar grillade à la Rubayat, en trendig restaurang i Brasiliens största stad. I lokaltidningen läste jag att 22 människor omkom varje dag bara för att man korsade gatorna ouppmärksamt i trafikvimlet. Staden hade då tolv miljoner invånare! Ronnie satte snabbaste varv och startade från första ledet. Men han tvingades bryta samtidigt som Fittipaldi tog sina andra raka seger för säsongen. En uruselt dålig svensk start!

Barcelonas deltävling hölls i Montjuich Park och Ronnie tog åter pole position samt satte snabbaste varv i racet, men transmissionen mankerade efter 56 varv. Den orubblige Emerson vann igen. Trots detta beskrev experten Denis Jenkinson Ronnie som en superstjärna tack vare hans varvtider under 1,24 runt den kuperade och spektakulära banan i den spanska parken mitt i stan. Vem som helst under 1,25 dubbades enbart som ”hjälte.” Utan avåkningszoner var den Armco-klädda banan en ganska skrämmande plats för förarna, men Ronnie var snabbast under samtliga tre träningar.