Ljus & rymd

2 min läsning

LJUS & RYMD

I CENTRALA KÖPENHAMN HAR KATRINE BAY EJLERSEN OCH PER BERTELSEN RENOVERAT SITT DRÖMHEM I ALLA TONER AV GRÅTT – OCH MED ETT PARISISK BLÅTT SOVRUM.

Av MICHELLE MEADOWS Foto MIKKEL TJELLESEN Stylist MARIE GRAUNBØL

Vintagelampa av Christian Dell, litografi av Rasmus Nellemann och vaser av Gunnar Nylund.

K ATRINE BAY EJLERSEN arbetade som fotomodell i Paris när hon träffade sin man, arkitekten Per Bertelsen, på Roskildefestivalen. Paret visade sig dela intresset för inredning och renovering och 2015 hade Katrine flyttat hem till Danmark och hon och Per hittade sin drömlägenhet – ett renoveringsobjekt i centrala Köpenhamn.

– Det tog lite tid, vi letade efter ett objekt vi både skulle förälska oss i och där vi kunde skapa vårt gemensamma hem.

Lägenheten ligger i ett hus från 1884 som ritades av arkitekten och stadsplaneraren Alfred Råvad i holländsk renässansstil. Det innebär att den har franska balkonger i stället för fönster i de stora sällskapsrummen och att den har unik stuckatur i varje rum; små ansikten som bjuder på olika uttryck.

De 220 kvadratmetrarna är fördelade över fem rum som alla har utsikt över sjöarna i centrala Köpenhamn.

– En av detaljerna vi tyckte mest om var hur de munblåsta glasen i balkongdörrarna speglar ljuset från sjöarna. Det är magiskt!

Per, som arbetar som arkitekt, har specialiserat sig på att restaurera historiska, nordiska byggnader och hans kunskaper kom väl till pass under den intensiva renoveringen som paret gjorde precis när de hade köpt lägenheten.

– Först trodde vi att vi kunde renovera själva och bo i lägenheten under tiden, men det visade sig vara överambitiöst. I stället lejde vi ut arbetet och det var klart bara någon vecka innan vårt första barn föddes!

Katrine har även hon en rad kunskaper som lämpade sig väl inför renoveringen. Hon har under de senaste åren arbetat som strateg i modebranschen och är grundare av webbshoppen Green Collective som säljer hållbar inredning online. Sedan något år tillbaka har hon dessutom börjat arbeta som inredare och har kunder utspridda över hela Skandinavien.

I det egna hemmet har hon och Per fokuserat på att bevara så mycket som möjligt av lägenhetens originalkaraktär, men har uppdaterat den till dagens standard.

– Under åren hade väggarna tapetserats om och om igen och det var som att färdas bakåt i tiden när vi rev ned dem.

För att accentuera den vackra stuckaturen har de valt att måla alla väggar i toner som bryter mot de vitmålade taken och stuckaturen. En idé var att följa ljusets naturliga skiftningar

Denna artikel är publicerad i...

Liknande artiklar

Liknande artiklar